Verhoog uw immuniteit tegen COVID-19 met omega-3-vetzuren

Verhoog de immuniteit met omega-3-vetzuren

Verhoog uw immuniteit tegen COVID-19 met omega-3-vetzuren

Onderzoek heeft aangetoond dat hogere niveaus van omega-3-vetzuren, met name DHA, mogelijk verband houden met een lager risico op het oplopen van ernstig acuut respiratoir syndroom coronavirus 2 (SARS-CoV-2) en het ervaren van nadelige gevolgen van coronavirus (COVID-19). ), inclusief ziekenhuisopname en overlijden.

Volgens een onderzoek uitgevoerd in het UK Biobank-cohort, werden hogere niveaus van DHA in het bloed geassocieerd met een lager risico om positief te testen op COVID-19 en in het ziekenhuis te worden opgenomen vanwege COVID-19. IN het onderzoek werden gegevens geanalyseerd van meer dan 110.000 personen met baseline n-3 FA-niveaus gemeten en gevolgd gedurende meer dan 10 jaar.

Een andere onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift "Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids" analyseerde gegevens van een Britse biobank van 440.000 deelnemers en vond een sterke, dosisgerelateerde relatie tussen plasma DHA% en het risico op een positieve SARS-CoV -2 testresultaat. Uit het onderzoek bleek ook dat personen met hogere niveaus van omega-3-vetzuren minder snel in het ziekenhuis moesten worden opgenomen vanwege COVID-19. 

Een studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition heeft aangetoond dat hogere niveaus van omega-3-vetzuren, met name DHA, het risico op ziekenhuisopname als gevolg van COVID-19 kunnen verminderen. De studie analyseerde bloedmonsters van meer dan 1000 deelnemers aan een grote Amerikaanse gezondheidsstudie, waarbij gekeken werd naar de niveaus van omega-3-vetzuren in hun bloed en eventuele daaropvolgende COVID-19-diagnose, ziekenhuisopname of overlijden. Deelnemers met hogere niveaus van DHA bleken een 40% lager risico te hebben op COVID-19-ziekenhuisopname in vergelijking met deelnemers met lagere niveaus.

Omega-3-vetzuren, met name DHA, hebben een ontstekingsremmende werking. Ze zijn de belangrijkste voorlopers van ontstekingsoplossende mediatoren, waaronder maresins, resolvins en protectins. Deze mediatoren verlagen de productie van cytokines, verbeteren de door macrofagen gemedieerde verwijdering van inflammatoir afval en microben en bevorderen apoptose van neutrofielen. Dienovereenkomstig zouden hogere niveaus van EPA en DHA in de weefsels de ernst van de ontstekingsreactie op SARS-CoV-2-infectie kunnen verminderen. Kleinschalige studies hebben gemeld dat hogere RBC-waarden van EPA + DHA (dwz de Omega-3-index [O3I]) bij opname geassocieerd waren met een lager risico op nadelige COVID-19-uitkomsten.

Het is echter belangrijk op te merken dat er beperkingen aan deze onderzoeken kunnen zijn die de generaliseerbaarheid van de bevindingen kunnen beïnvloeden. Sommige onderzoeken zijn bijvoorbeeld op kleine schaal uitgevoerd (<100 patiënten) en vertegenwoordigen mogelijk niet de algemene bevolking. Bovendien hebben sommige onderzoeken geen controle uitgevoerd voor andere factoren die de uitkomsten van COVID-19 kunnen beïnvloeden, zoals leeftijd, geslacht, ras, onderliggende gezondheidsproblemen en sociaaleconomische status. Daarom is verder onderzoek nodig om deze bevindingen te bevestigen en de mechanismen te bepalen waarmee omega-3-vetzuren de COVID-19-uitkomsten kunnen beïnvloeden.

[bron: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522105356?via%3Dihub#bib2]